10:38
27 juni 2022

Wetenschapper VS: Laat de politie niet zelf bepalen wanneer een bodycam aan moet

Richtlijnen die politiemensen de ruimte geven zelf te bepalen wanneer hun bodycam aan moet zullen de komende jaren tot grote problemen leiden, volgens een gezaghebbende wetenschapper.

In het kleine wereldje van onderzoek naar bodycams is Justin Ready een van de grote namen. Hij doet al jarenlang onderzoek naar bodycams en begon in Arizona met Michael White – nog zo’n grote naam. Hij sprak op een conferentie van de Society of Evidence Based Policing in Nottingham.

Halvering aantal opnames

“Ik geloof dat er veel juridische problemen zullen ontstaan als er iets misgaat en de politieambtenaar zijn bodycam niet aan heeft gezet”, aldus Ready. Hij gaf een voorbeeld uit een pilot die hij heeft begeleid in Arizona. De politiemensen moesten eerst een strenge richtlijn volgen die bepaalde wanneer de bodycam aan moest staan. Halverwege de pilot kregen de politiemensen te horen dat ze zelf konden bepalen wanneer ze een opname wilden maken. Tijdens de periode dat opnemen verplicht was, werden er 3.327 opnames per maand gemaakt. Toen de politie zelf mocht kiezen waren dat er 1.353 per maand: bijna een halvering (- 42%).

Lees verder via SlimBekeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.