03:00
05 oktober 2022

Wat doet de IS-strijder als het kalifaat valt?

Terreurbestrijders zijn bezorgd over de terugkeer van IS-strijders, nu hun kalifaat op instorten staat. Het kabinet stelt voor om het verblijf in IS-gebied strafbaar te maken, maar keren de meeste strijders wel terug? Ze hebben nog een paar andere, misschien wel aantrekkelijkere opties.

Nu de bommen blijven vallen op IS-bolwerken als Raqqa en peshmerga’s en andere anti-IS-krachten oprukken, staan de bijna tweehonderd Nederlandse IS-strijders voor een belangrijke keuze. Moeten ze blijven meevechten? Er proberen tussenuit te knijpen – als ze al die gelegenheid krijgen? Terugkeren naar Europa, naar Nederland?

Terreurbestrijders in Nederland zijn vooral bezorgd over het laatste scenario. ‘Terugkerende jihadisten mogelijke bedreiging voor Nederland’, luidde vorige week de kop boven de nieuwste dreigingsanalyse van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). NCTV Dick Schoof riep in NRC buurtbewoners in grote steden op om signalen van terugkeerders te melden. „Ook de slager die ineens merkt dat er niet vier maar vijf halalworsten worden besteld door het gezin om de hoek”, zei Schoof.

En vrijdag deed het kabinet nieuwe voorstellen gericht tegen de terugkeerders. Door het verblijf in IS-gebied strafbaar te maken hoopt het kabinet die groep gemakkelijker te kunnen opsluiten.

Lees verder via NRC – Wat doet de IS-strijder als het kalifaat valt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.