01:32
24 mei 2022

Waaks! – Surveillerende hondenbezitters

Waaks! – Surveillerende hondenbezitters

Hondenbezitters lopen vaak buiten en zijn zo de ogen en oren van de buurt. Zij herkennen vaak sneller dan andere bewoners afwijkende omstandigheden. Met het project Waaks benadert de gemeente Utrecht hondenbezitters met de vraag of ze verdachte of risicovolle situaties aan gemeente of politie door willen geven. Inmiddels zijn ook andere gemeenten soortgelijke projecten gestart.

Doel

Het inzetten van hondenbezitters en oplettende burgers om woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van overlast en criminaliteit te signaleren. Dit met het doel de pakkans te vergroten en hiermee de veiligheid in de wijk te verbeteren.

Doelgroep

Hondenbezitters, wandelaars, bewoners die deelnemen aan Burgernet of andere buurtpreventieprojecten.

Aanpak

Aan hondenbezitters, maar ook deelnemers van buurtpreventieprojecten of Burgernet, wordt gevraagd om tijdens het uitlaten of het wandelen de extra ‘oren en ogen’ van de gemeente en de politie te zijn. Door oplettend te zijn tijdens het uitlaten van de hond en bij verdachte situaties de politie te bellen kan de politie snel handelen. Dit vergroot de pakkans, waardoor erger voorkomen kan worden. Politie en de deelnemers van Waaks! houden persoonlijk contact. Daarnaast is bij signalering van verdachte zaken snelle actie verzekerd. De politie koppelt terug wat er met de melding is gedaan.

Uitvoerende organisatie(s)

  • Politie
  • Gemeente
  • Buurtbewoners met een hond of actief in buurpreventieprojecten of Burgernet

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.