04:19
22 september 2023

Voor de man zonder papieren bestaat er geen terug naar normaal, ik geef hem maar een paar pillen

Voor de man zonder papieren bestaat er geen terug naar normaal, ik geef hem maar een paar pillen

Op weg naar mijn spreekuur voor mensen zonder papieren zie ik naast een vuilniszak op de gracht afgekloven spareribs en patat- en frikadelbakjes. Ook voor de Amsterdamse meeuwen en ratten is covid-19 voorbij. De afvalbergen groeien en er lopen weer toeristen. Deze ramp lijkt over. Terug naar normaal? Niet voor de grote groep mensen zonder papieren. Die kennen altijd alleen abnormaal.

‘Vorige week ben ik ontslagen, ik had ruzie met collega’s die me uitscholden.’ Geen werk in het distributiecentrum betekende meteen geen onderdak. Op de foto in zijn Oost-Europese identiteitskaart staat hij keurig in pak, nu zit een van de acht halve liters 12 procent-bier die hij dagelijks drinkt in zijn zak. Binge-drinken tot je neervalt, je zult het maar als nooduitgang uit je ellende hebben.

Lees verder via volkskrant.nl

Meer leren over Huisvesting Arbeidsmigranten? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 7 oktober 2021 met Jeroen Kemna, Frank van Summeren en Wiebo Kersten. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *