06:29
24 juli 2021

Vier vragen over algoritmes

Vier vragen over algoritmes

Van autorijden tot het uitzoeken van je toekomstige partner tot het identificeren van tumoren op een medische scan. Er zijn steeds meer dingen die algoritmes beter kunnen dan mensen. Maar wat zijn algoritmes eigenlijk? En wat zijn de gevaren?

In 1997 won computer Deep Blue van Garri Kasparov, de beste schaker ter wereld. In 2011 won computer Watson de tv-quiz Jeopardy! en in 2016 won AlphaGo het bordspel Go van de wereldkampioen. De mens legt het in rap tempo af tegen de computer.

Algoritmes rukken op veel meer plekken op dan alleen in spelletjes. Ze controleren je belastingaangifte, bepalen wat je online ziet en regelen betalingen. Iedereen heeft daardoor -gemerkt of ongemerkt – te maken met algoritmes. Vaak heeft dat voordelen, maar het kan ook misgaan. Algoritmes kunnen discrimineren en fouten maken die geen enkel ander mens zou maken. Moet we de computer wel de macht over onze wereld gunnen? In deze Q&A leer je wat een algoritme is, wat ze wel en niet kunnen, en hoe dat tot discriminatie kan leiden.

Lees verder via nemokennislink.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 2 =