06:55
19 april 2024

Expired: Veiligheidsdienst wil WhatsApp terugkeerders kraken

Er is een nieuwe golf jihadisten in aantocht van wie wordt verwacht dat ze gevaarlijker zijn dan de eerste lichting teleurgestelde ex-strijders. De Nederlandse veiligheidsdiensten proberen uit alle macht de versleuteling te kraken van hun WhatsApp-berichtenverkeer.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, noemt het vandaag in De Telegraaf ‘ongewenst’ dat de berichten van WhatsApp en een soortgelijke dienst als Telegram voor buitenstaanders door encryptie onleesbaar is geworden. “Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren, willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt.”

Steeds meer risico

De NCTV-baas zegt dat de komende tijd een aantal terugreizigers wordt verwacht die nu gevangen zitten in het grensgebied van Syrië en Turkije. Schoof zegt ze meer risico met zich meebrengen dan de ‘gedesillusioneerde’ Syriëgangers die eerder terugkwamen. “Wie nu terugkeert, heeft meer gedaan.”

ZIE OOK: ‘Hoog dreigingsbeeld tot zeker eind volgend jaar’

De marechaussee begeleidt de verdachten naar Nederland. Daar starten de verhoren. Schoof zegt dat elke terugkeerder wordt gezien als potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. “Maar zomaar vastzetten, dat gaat niet in een rechtsstaat.”

Er wordt bekeken of hun moord of een terroristisch misdrijf ten laste kan worden gelegd. “We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan”, zegt Schoof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *