03:06
02 oktober 2023

Van vertrouwen naar betrouwbaarheid

Van vertrouwen naar betrouwbaarheid

Bij het openbaar bestuur moet een beter besef van de moderne opvatting over de werking van grondrechten indalen, aldus Ingrid Leijten.

Een goed besef van de relatie tussen vrijheid, grondrechten en de wet is belangrijk voor ons vertrouwen in en de betrouwbaarheid van de overheid, betoogt hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht Ingrid Leijten. Zij sprak afgelopen vrijdag haar inaugurele rede uit aan Tilburg University. ‘Dit geldt te meer in tijden van polarisatie, desinformatie en (informationele) ongelijkheid.’

Hoe kunnen grondrechten bijdragen aan vertrouwen in de overheid?
‘Ik doe al langer onderzoek naar grondrechten en de rol ervan in het constitutionele recht. Grondrechten worden steeds ruimer opgevat, maar ze mogen ook vaak worden beperkt. Dit zorgt voor een genuanceerd juridisch beeld van grondrechten. Het gaat dan niet zozeer om de vraag of een grondrecht in geding is, maar of de beperking gerechtvaardigd is, kijk naar corona- of klimaatmaatregelen. Omgekeerd zie je dat de overheid maatregelen moet nemen: de Urgenda-zaak, het sociaal domein.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 mei 2023 in Den Haag. Verder met Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod), Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *