03:50
09 juni 2023

Betoog: Online gebiedsverbod geen burgemeesterszaak

Betoog: Online gebiedsverbod geen burgemeesterszaak

Een door burgemeesters omarmd instrument, het online gebiedsverbod, staat haaks op de rechtsstaat en maakt gemeenten niet veiliger. Juist om de rechtsstaat en de rol van de burgemeester te beschermen, zijn extra bevoegdheden voor de burgemeester onwenselijk.

Het is geen nieuw fenomeen: burgemeesters die de grenzen van hun bevoegdheden opzoeken. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht deed het vorig jaar toen ze een minderjarige jongen, die nota bene niet eens in haar gemeente woonde, een ‘online gebiedsverbod’ oplegde. Ook de burgemeester van Delft wil dit instrument gebruiken.

Grondrecht
De rechter floot Dijksma terug. De burgemeester heeft namelijk geen bevoegdheden om in te grijpen in het online gedrag van burgers. Bovendien werd met het verbod de vrijheid van meningsuiting, een grondrecht, ingeperkt. Dat kan alleen de landelijke wetgever doen. Burgemeesters uit het hele land lieten hun ongenoegen over de uitspraak horen. De minister moet aan de slag om hun bevoegdheden uit te breiden, betogen ze. De Raad van State en tal van experts zijn daar kritisch over: de burgemeester als “crimefighter” past niet in het Nederlandse staatsbestel.

Lees verder via vng.nl

Meer leren van Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod) en lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 mei 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *