11:47
09 december 2022

UWV, gemeente, inspectie en rechter: allemaal op zoek naar de menselijke maat

UWV, gemeente, inspectie en rechter: allemaal op zoek naar de menselijke maat

De schrijnende gevolgen van de toeslagenaffaire hebben gemeenten, rechters én de arbeidsinspectie aan het denken gezet, constateert hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk. Ze zijn nu met horten en stoten op zoek naar de menselijke maat.

Als de wet mensen overduidelijk in de knel brengt, kun je de regels dan zomaar terzijde schuiven? Of mag je dan als gemeente gemotiveerd afwijken? Precies die cruciale vraag kreeg Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht, toen hij een week of twee geleden de gemeenteraad van Enschede toesprak. Dat deed hij als voorzitter van de ‘Commissie Menselijke Maat’, die moest onderzoeken hoe het kon dat de gemeente die maat soms uit het oog verloren was.

Lees verder via trouw.nl

Meer leren over Next Level toezicht? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’  met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit), Paul van Dijk (adviseur) en Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman). Korting voor leden van Vide en voor oud deelnemers Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.