11:38
09 december 2022

Trollrensics: het wapen tegen trollenlegers op het internet

Trollrensics: het wapen tegen trollenlegers op het internet

Iedere dag zetten we een start-up in de spotlight. Vandaag is Trollrensics aan de beurt, een platform dat trollenlegers opspoort en ontmantelt.

About Trollrensics
Trollenlegers zijn actiever dan ooit op het internet. Het zijn accounts die op een geautomatiseerde manier informatie verspreiden, waarvan vaak desinformatie. Robert van der Noordaa en Richard Odekerken, oprichters van Trollrensics, zijn gespecialiseerd in het ontmantelen van desinformatie en zijn al jaren op ‘trollenjacht’. Ze vertellen aan IO hun verhaal.

Hoe is Trollrensics ontstaan?
Van der Noordaa: “Zeven jaar geleden, toen ik nog in Rusland en Oekraïne woonde, zag ik het fenomeen ontstaan dat er allerlei rare Russische accounts op social media aangemaakt werden. Dat is het moment dat ik besloot om me te richten op trollenlegers en desinformatie. Mensen keken me toen vragend aan met ‘waar heb je het over?’ Maar ik was ervan overtuigd dat dit het begin was, en jammer genoeg kunnen we nu inderdaad constateren dat het een groter probleem is geworden. Ik heb Richard er voor het technische deel bij gevraagd, en daarna zijn we langzaamaan begonnen met Trollrensics. Twee jaar geleden hebben we echt een slag geslagen en is de bouw van ons technische platform begonnen.”

Lees verder via innovationorigins.com

Meer leren over burgers en  veiligheid van Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO, Remko van Broekhoven, filosoof en Robert van der Noordaa, Trollrensics ? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.