01:24
22 maart 2023

Toezichthouder wil meer transparantie woningcorporaties; bouwdoelen in gevaar

Toezichthouder wil meer transparantie woningcorporaties; bouwdoelen in gevaar

De bouwdoelen van woonminister Hugo de Jonge komen in gevaar als woningcorporaties niet transparanter worden over hun bouwdoelen en investeringen. Dat stelt de Autoriteit Woningcorporaties (AW). De Jonge hoopt voor 2030 ruim 900.000 woningen te bouwen, maar dat doel lijkt ver weg te zijn door alle problematiek in de sector.

De AW vindt dat er op dit moment een ‘gebrek aan inzicht’ is als het gaat om de bouwdoelen die sommige corporaties hebben. ‘Met beter inzicht hierin kan het Rijk eerder bijsturen zodat het bouwtempo omhoog gaat.’ Voor De Jonge zou dit inzicht ook zeer behulpzaam kunnen zijn. Vooral omdat de corporaties een derde van de nieuwbouwproductie moet realiseren.

Maar de corporaties zouden ook hulp moeten krijgen vanuit de overheid, vindt de toezichthouder. Zo wil de waakhond dat corporaties eerder betrokken worden bij het verkrijgen van grond om op te kunnen bouwen. ‘Er moet meer betaalbare bouwgrond beschikbaar komen voor de woningbouwcorporaties.’ Die betaalbare grond zou, volgens de AW, alleen te verkrijgen zijn als de corporaties eerder betrokken worden bij de aankoop.

Lees en luister verder via bnr.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is een van de keynote-sprekers op de geheel nieuwe 7e editie van het HCB Seminar Toezicht in Transitie – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag. Verder met Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), Prof. dr. (Karin) CG van Wingerde, Erasmus School of Law, Dr. A.M. (Meike) Bokhorst, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Universiteit Utrecht en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Korting voor oud deelnemers en leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *