10:36
16 juli 2024

Demonstratie-dilemma’s

Demonstratie-dilemma’s

Nederland kent duizenden demonstraties per jaar. De politie moet zorgen dat elke demonstratie vreedzaam en ongehinderd verloopt. Dat is niet altijd eenvoudig. Het optreden rond demonstraties van Extinction Rebellion en boeren ligt regelmatig onder vuur en ook heel recent het optreden rond de demonstratie van KOZP in Staphorst.

In deze aflevering van De Academie – opgenomen en gemonteerd vóór de meest recente demonstraties van Extinction Rebellion en die van KOZP in Staphorst – kijken we naar politiewerk bij demonstraties vanuit het perspectief van politie, wetenschap en Amnesty International.

We luisteren mee in het commandocentrum in Amsterdam tijdens twee belangrijke demonstraties, samen met algemeen commandant Sander van de Koot. Lector openbare orde en gevaarbeheersing Otto Adang van de Politieacademie reflecteert hierop aan de hand van de vier strategische principes van succesvol crowd management. Amnesty International stelt dat het demonstratierecht in Nederland onder druk staat. Directeur Dagmar Oudshoorn legt uit waarom. Presentatie: Nina van den Dungen.

Voor meer informatie over demonstratie en demonstratierecht, is het boek Demonstreren ‘Bijkans Heilig’ een aanrader, uitgegeven door de Gemeente Amsterdam, De Politie en het Openbaar Ministerie.

Lees verder en beluister de podcast via nap1.nl

Meer leren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod), Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *