09:12
16 augustus 2022

The product is YOU. Kun jij ontsnappen?

The product is YOU. Kun jij ontsnappen?

Het auditorium was ingericht als een escape room en helemaal vol. Je kon er wel in, maar ontsnappen kon officieel alleen door een reeks puzzels op te lossen. Of eigenlijk door een reeks sprekers te beluisteren over de vragen: wat is er zo beangstigend aan digitale technologie? En kun je er nog aan ontsnappen?

In China draagt de politie sinds kort een soort smartbril die extra informatie geeft over de burgers die in beeld zijn. Het zorgwekkende daaraan, vindt filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg, is niet dat de agent verdachte personen sneller kan identificeren. ‘Het probleem is dat de informatie die de agenten te zien krijgen, gebaseerd is op allerlei scores en gedragingen die an sich helemaal niet crimineel zijn. Los je je lening op tijd af? Bonuspunten. Gok je weleens? Aftrek! Op dezelfde scores gebaseerd kun je in China uitgesloten worden van een baan.’

Lees verder via vumagazine.nl

Meer leren van Marc Schuilenburg en anderen? Kom naar de VeiligheidsTafel Live! Big Tech: Digitale Gangsters? op 27 november in Nieuwspoort. Met onder meer Marc Schuilenburg (VU), Bob Hoogenboom (Nyenrode), Kees Verhoeven (D66) en Jochem de Groot (Microsoft). Zie de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.