04:05
30 september 2022

Algoritmeschaamte

Algoritmeschaamte

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat een coalitie van maatschappelijke organisaties de Nederlandse Staat voor de rechter daagde vanwege het Systeem Risico Indicatie (SyRI). Recent uitte ook de VN-rapporteur voor de mensenrechten nog zijn zorgen over SyRI.

Het sentiment rondom big data en algoritmes is de laatste tijd behoorlijk omgeslagen. Ondanks de kansen van algoritmes wordt het gebruik daarvan door overheden steeds minder geaccepteerd en ligt een zelfopgelegde algoritmeschaamte op de loer.

In 2013 ging SyRI als hamerstuk door beide Kamers. Vandaag wordt het gebruik van algoritmes bij overheden vaak in één adem genoemd met termen als discriminerend, onethisch of ronduit gevaarlijk. Het leidt tot een vertrouwensbreuk tussen burgers en overheid waar – zoals onlangs bleek – zelfs de wetenschappelijke modellen van het RIVM niet meer worden vertrouwd omdat we het niet eens zijn met uitkomsten.

Lees verder via ibestuur.nl

Meer leren? Kom naar de VeiligheidsTafel Live! Big Tech: Digitale Gangsters? op 27 november in Nieuwspoort. Met onder meer Marc Schuilenburg (VU), Bob Hoogenboom (Nyenrode), Kees Verhoeven (D66) en Jochem de Groot (Microsoft). Zie de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.