09:45
26 juli 2021

Stel eisen aan ouderschap en voorkom kindermishandeling

Stel eisen aan ouderschap en voorkom kindermishandeling

‘We staan als samenleving machteloos tegenover een van de meest schadelijke van alle misdaden’, concludeerden vorig jaar de samenstellers van het jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken in: ‘1 op 4 over kindermishandeling’. Jan Willems ontwierp een model om kindermishandeling te voorkomen. Met meer kinderrechten en traumabewust professioneel werken als sleutels.

Eén op de vier Nederlanders is of was ooit slachtoffer van kindermishandeling of verwaarlozing. Velen hebben daar de rest van hun leven last van. Maar nog steeds weten we niet goed wat we er tegen kunnen doen. In 2012 introduceerde ik daarom het SMECC-model als raamwerk voor effectieve preventie van kindermishandeling. Dit model gaat uit van een wettelijke minimumstandaard voor de uitoefening van ouderlijk gezag, en een daarmee samenhangende voorbereiding, educatie, brede facilitering en gerichte ondersteuning van ouders. Die voorbereiding hoort al op school te beginnen.

Het SMECC-model voor effectieve preventie
SMECC (school, minimumstandaard, educatie, child-vriendelijk beleid en zorgcontinuüm) is voor te stellen als de platte tekening van een huis. De wettelijke bodem is de familierechtelijke minimumstandaard voor competent ouderschap (M) – verre toekomstmuziek maar niettemin een mensenrechtelijk noodzakelijk fundament. De zijwanden zijn het sociaal-emotionele schoolcurriculum (S) en de ouderschapseducatie (E). De twee C’s zijn de linker- en rechterdaklijnen die staan voor empowerment van ouders door kind- en gezinsvriendelijk beleid en ondersteuning vanuit een professioneel zorgcontinuüm vanaf zwangerschap tot jongvolwassenheid.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 12 =