06:51
18 augustus 2022

Problematische jeugdgroepen; een introductie.

“Wellicht ziet u ze bij u in de buurt; groepen jongeren die rondhangen. Veelal zoeken ze plekken uit zoals de ingang van het winkelcentrum, een park of het plein. Vaak klagen de buurtbewoners over geluidsoverlast of ervaren hinder van deze hangjongeren. De politie kan echter alleen ingrijpen als er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd. Bijvoorbeeld als deze jongeren vernielingen aanrichten.”

Het stuk tekst hierboven is de omschrijving die de politie geeft over hangjongeren. Er zijn verschillende maatregelen die politie kan inzetten om de overlast van hangjongeren te verminderen. Deze maatregelen zijn erg uitlopend van een gebiedsverbod instellen voor jeugd die op straat voortdurend overlast veroorzaken tot het inzetten van een ‘mosquitosysteem’ in de openbare ruimte wat onaangenaam zoemgeluid veroorzaakt wat vervelend is voor jongeren.
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) gebruikt in de rapportage uit 2016 drie soorten problematische jeugdgroepen die Beke, Van Wijk en Ferwerda (2006) onderscheiden: hinderlijke jeugdgroepen, overlast gevende jeugdgroepen en criminele jeugdgroepen.

Lees verder via Handhavingsacademie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.