08:44
05 februari 2023

Preventief fouilleren zonder te discrimineren, dat blijkt zo eenvoudig nog niet

Preventief fouilleren zonder te discrimineren, dat blijkt zo eenvoudig nog niet

Op de plek waar Robel doodbloedde herinnert niets meer aan zijn overlijden. Lange tijd lagen hier plastic bloemen, kaarsen en whiskyflesjes als eerbetoon aan ‘Robbie’, die niet ouder werd dan 21 jaar. Maar kort geleden kwam de gemeente langs om het bescheiden bedevaartsoord op te ruimen. Nu ligt de boomspiegel op het Nijmeegse Plein 1944 erbij zoals je ze in iedere willekeurige stad kunt tegenkomen, met aan de voet van de stam een leeg colaflesje.

Robel kwam op 17 september om het leven nadat hij in zijn nek was gestoken. Een ruzie tussen rivaliserende vriendengroepen liep die middag gruwelijk uit de hand, waarna het op het plein tot een fatale vechtpartij kwam. Toch leeft Robel voort.

Want met een beetje verbeelding kun je stellen dat de Nijmeegse politie door zijn dood binnenkort een nieuw wapen in de gereedschapskist heeft. Zijn gewelddadige overlijden –- op klaarlichte dag nota bene – is een van de redenen waarom Nijmegen wil experimenteren met preventief fouilleren.

Een ‘wapenwedloop’ onder Nijmeegse jongeren
Het is een maatregel waar VVD-raadslid Niek Kraut al langer voor pleit, vertelt hij op een doordeweekse avond op het mistige plein in het stadscentrum. Hij ziet het wapenbezit in zijn stad toenemen, vooral onder jongeren. En Plein 1944, waar Robel de dood vond, is een van de hotspots. “Het is een opwaartse spiraal, een wapenwedloop. Jongeren gaan wapens dragen om zich te verdedigen tegen andere jongeren met wapens. Die spiraal moeten we doorbreken, vooral in het belang van de jeugd zelf.”

Lees verder via trouw.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *