12:48
09 februari 2023

Betogers krijgen soms voor protest al politie langs: ‘Geeft me een onveilig gevoel’

Betogers krijgen soms voor protest al politie langs: ‘Geeft me een onveilig gevoel’

Het is volgens de politie een gebruikelijke methode: demonstranten voor een betoging alvast opzoeken, om zo informatie in te winnen over een aankomend protest. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de demonstranten zelf zijn die bezoeken vaak alleen niets minder dan intimidatie, zeggen ze tegen de NOS.

NOS Stories sprak met verschillende demonstranten bij wie de politie voor de deur stond. Zij vertellen unaniem dat ze de huisbezoeken intimiderend vonden. De drie demonstranten in dit artikel willen anoniem blijven, soms “uit angst voor repercussies” of “angst voor nog een bezoek van de politie.” Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Benthe (16) deed begin deze maand bijvoorbeeld mee aan het klimaatprotest op luchthaven Schiphol, waarbij actievoerders privéjets aan de grond hielden. In de media zei ze vervolgens dat ze bereid was mee te doen aan een eventuele nieuwe actie.

Kort daarna stonden er twee politieagenten bij haar voor deur, die wilden weten wat ze van plan was. “Ik ben erg geschrokken. Ik vind het nogal intimiderend. Het idee dat ze zonder mededeling langs kunnen komen, vind ik niet prettig.” Toen Benthe aan de agenten vroeg waarom ze niet eerst even hadden gebeld, zouden ze hebben gezegd dat ze “ook naar school hadden kunnen komen”.

Lees verder via nos.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *