12:59
03 oktober 2022

“Preventie, een keiharde manier om criminaliteit te bestrijden”

In de ideale wereld van Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, is het veiligheidsdomein als een voetbalveld. Met justitie als doelman, die de spelers in het veld overziet en stimuleert om hun rol te spelen. Door die taakverdeling zal de druk die op justitie rust, afnemen.
“Laat ons het veiligheidsveld eens voorstellen als een voetbalelftal, met justitie in het doel. Als niemand van het team het meer weet, kan de doelverdediger mensen apart nemen en vastzetten. Vanuit de samenleving bestaat de neiging om naar justitie te kijken bij ieder veiligheidsprobleem. Echter, die partij is er primair voor de strafrechtelijke interventie, als niets anders meer helpt. Er zijn allerlei spelers die vóór justitie in beeld komen. Om te beginnen de verdediging. De politie is een centrale verdediger. Samen met de reclassering, de Halt-bureaus en andere organisaties. Zij houden zich niet bezig met straffen, maar met beheersen van de risico’s. Het middenveld bestaat uit instituties die op zich niet zoveel te maken hebben met veiligheidsproblematiek, maar ze zijn wel heel relevant. Het onderwijs is er voor diploma’s, maar ook voor het aanleren van goed gedrag.

Lees verder via

 

Prof. dr. Hans Boutellier, algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid en veerkracht aan de VU Amsterdam spreekt tijdens college 1 van Veiligheid , Recht en Bestuur, georganiseerd door het Haags Congres Bureau

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.