08:10
18 augustus 2022

Belastingdienst had beheer kentekenfoto’s jarenlang niet op orde

De omgang met privacygevoelige kentekenfoto’s door de Belastingdienst was de afgelopen jaren technisch en organisatorisch niet op orde. Voor de fiscus niet-relevante gegevens over miljoenen kentekens werden jarenlang niet verwijderd.  Dat blijkt uit documenten die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven. In interne memo’s staat dat “geen schoning” plaatsvond van de jaarlijks 1 miljoen kentekenfoto’s die de fiscus zelf verzamelde met camera-auto’s met automatische kentekenherkenning (ANPR). “De fotogegevens en metadata zijn vanaf 2010 nog beschikbaar”. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen dit soort data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Pas eind vorig jaar schoonde de fiscus eenmalig deze bestanden op. De Belastingdienst erkent dat het bewaren onterecht was.
Lees verder via Nu.nl
Regels over uw omgang met gegevens, informatie en documenten veranderen voortdurend. De Wet Openbaarheid van Bestuur is aangescherpt en moet u nu wel of niet al iets met het wetsvoorstel Wet Open Overheid? In 2018 wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) vervangen door de AVG; de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Gezien de grote wijzigingen dient u zich er nu al op voor te bereiden. Weet u bijvoorbeeld wanneer u een datalek moet melden? Meer leren?

Georganiseerd door het Haags Congres Bureau: De Juridische Overheid 2018 – De belangrijkste wetswijzigingen in theorie en praktijk Praktische seminarreeks voor overheidsjuristen en juridisch adviseurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.