05:56
23 april 2024

Politiecolumn: De politie lost doorgaans geen maatschappelijke problemen op

Moeten we wel zo blij zijn met meer aandacht en meer budget voor veiligheid en politie, vraagt Piet van Reenen zich af, in de Politiecolumn.

Het ziet er goed uit voor de politie. De politieke partijen die, zoals het er nu naar uitziet centraal  zullen staan in de formatie  van een nieuw kabinet, hebben allen veiligheid en politie hoog in het vaandel staan. Extra budget, meer mensen, meer steun, meer belang.

Die aandacht komt niet uit de lucht vallen. Het gevoel van onveiligheid is nagenoeg het belangrijkste thema van deze verkiezingen geweest en het heeft burgers en politici massaal naar de rechterkant van het politieke spectrum doen neigen. Burgemeesters, leden van het O.M. politiechefs  en wetenschappers vroegen  in de aanloop naar de verkiezingen in de media  aandacht voor de verschillende prangende gaten in het veiligheidsbeleid: de georganiseerde drugscriminaliteit in het Zuiden die de “bovenwereld”  bedreigt, de doorgaande terreurdreiging van radicaliserende jongeren en teruggekeerde jihadisten, het internet als nieuw groeigebied voor misdaad die loont, de oude stadswijken waarin onrust op de loer ligt en waar de gevoelde onveiligheid groter is dan elders.

Lees verder via het NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *