12:29
05 december 2022

Expired: Politie in dubio over gebruik geweld

Agenten twijfelen over hoe hard ze mogen ingrijpen in noodsituaties. Dat signaleert korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom. ,,Het is onvoorspelbaar hoe maatschappij en rechter oordelen over het gebruik van geweld door agenten. Dat leidt tot vragen in het korps.”

De politie ligt de laatste tijd regelmatig onder vuur vanwege filmpjes die opduiken waarop buitensporig geweld zou zijn gepleegd. Aan de andere kant wordt bij bijvoorbeeld reljeugd om harder ingrijpen gevraagd. Dat leidt volgens Akerboom tot verwarring. ,,In het geval van de treiterjeugd in Zaandam krijgen we te horen dat de lat erover moet. Tegelijkertijd wordt er fel gereageerd als filmpjes opduiken waar agenten stevig ingrijpen. Het is de vraag die ik aan de samenleving wil stellen: wat verwachten jullie van ons?”

In een interview met deze krant reageert Akerboom op verschillende voorvallen waarbij de acties van agenten ter discussie stonden. Omdat rechters recent verschillend oordeelden over het gebruik van geweld, leven er vragen in het politiekorps, constateert hij. ,,Veel agenten stellen vragen aan hun leiding. Wat wordt er nu precies van ons verlangd? Hoe ver kunnen we gaan? Er is geen standaard recept voor. Dat agenten gaan twijfelen, kunnen we niet gebruiken. Als het nodig is, moeten ze in een split second beslissen en handelen.”

Het is aan de leiding om achter hun mensen te staan, ook als het misgaat

Gelukkig gaan agenten goed getraind de straat op, benadrukt Akerboom. ,,Daarnaast is het belangrijk dat agenten voortdurend hun optreden evalueren. Dat begint al in de auto, op de weg terug. Het is aan de leiding om achter hun mensen te staan, ook als het misgaat.”

De korpschef zegt groot voorstander te zijn van een wetsontwerp van minister Van der Steur, waarmee agenten niet langer automatisch verdachte zijn na een schietincident. ,,Het gaat vaak om situaties waarin agenten niet anders kunnen dan hun wapen trekken. Dan voelt het niet goed als je meteen wordt behandeld als verdachte.”

Respectloos
In het interview uit de korpschef zijn zorgen over het geweld dat tegen agenten wordt gebruikt. Hij is geschokt door de bewakingsbeelden van 4 december in Breda, waarop te zien is hoe twee agenten vanuit het niets in hun gezicht worden geslagen. ,,Het toppunt van respectloosheid en idiotie.”

Hij stelt zich erop in dat de komende jaarwisseling mensen onder invloed van drank en drugs zich weer tegen hulpverleners zullen keren. ,,Het is te gek voor woorden, maar we gaan net als het Sinterklaasfeest uit van een risicowedstrijd. Terwijl agenten op straat juist zo’n feestje mogelijk maken. Bederf het dan niet.”

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.