07:29
28 juni 2022

Politie en justitie tegen nieuw wietbeleid

Het plan van D66 om de wiet voortaan te laten telen door kwekers die onder controle staan van de overheid, krijgt harde kritiek van het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie.

Minister Stef Blok (Veiligheid) stuurde hun negatieve oordeel vanavond na lang aandringen van het CDA naar de Tweede Kamer. D66 had juist na een lobby een krappe Kamermeerderheid gevonden voor het wietplan. Hierdoor zou de productie strafbaar blijven, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer worden vervolgd. Zo ontstaat een keten waarbij coffeeshophouders de wiet aankopen van ‘vergunninghouders’ die in een gesloten systeem telen. Telers moeten dan ook belasting betalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dit echter ‘geen goed idee’. Het OM denkt dat het juridische vraagstukken oproept als je sommige kwekers wél en andere –met een vergunning- níet zou vervolgen. Dat kan ‘ongewenste situaties’ geven op het gebied van ‘rechtsgelijkheid’, schrijft de leiding van het OM. Ook wordt het moeilijk om in te grijpen als gecertificeerde kwekers ook illegaal gaan opereren. ,,Het systeem kan gaan ‘lekken’,’’ aldus het OM.

Lees verder via AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.