05:17
05 maart 2024

Onderwijs aan kinderen zonder verblijfsvergunning

Onderwijs aan kinderen zonder verblijfsvergunning

Alle kinderen die zich binnen de Nederlandse grenzen begeven, hebben recht op onderwijs. Ongeacht hun verblijfsstatus en of ze wel of geen BSN-nummer hebben. Dit is niet altijd bekend bij gemeenten en scholen, waardoor kinderen zonder verblijfsvergunning vaak lange tijd niet naar school gaan.

In Nederland is er leerplicht voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. Voor kinderen van 16 tot 18 jaar die nog geen diploma hebben behaald, is er een zogenaamde kwalificatieplicht.

Leer- en kwalificatieplicht
De leer- en kwalificatieplicht houdt in dat de ouder of verzorger van een kind verplicht is het kind in te schrijven op een school en er voor te zorgen dat het kind de school regelmatig bezoekt. De leer- en kwalificatieplicht geldt voor alle kinderen in Nederland en dus ook voor kinderen zonder verblijfsvergunning. Zodra het kind in Nederland is, gaat de leerplicht in. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en daarom controleert een leerplichtambtenaar van de gemeente of ouders en jongeren de Leerplichtwet naleven.

Lees verder via gemeente.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *