11:11
18 mei 2022

Nieuw agentschap moet verdringing op de arbeidsmarkt door goedkopere EU-werknemers een halt toeroepen

Nieuw agentschap moet verdringing op de arbeidsmarkt door goedkopere EU-werknemers een halt toeroepen

‘Autoriteit’ moet ‘sociale pijler’ van EU versterken
De Europese Commissie wil verdringing op de arbeidsmarkt door goedkopere EU-werknemers een halt toeroepen. Ze pleit vanmiddag voor de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit.

Deze moet samen met de nationale arbeidsinspecties schijnconstructies in de bouw en de transportsector opsporen en aanpakken. Het nieuwe EU-agentschap krijgt ruim 100 personeelsleden en een budget van circa 50 miljoen euro per jaar.

Europees Commissaris Thyssen (Sociale Zaken) noemt de Arbeidsautoriteit ‘de kroon op een goede functionerende Europese arbeidsmarkt’. Afgelopen najaar zei Commissievoorzitter Juncker: ‘Het is absurd dat we wel een Europese Bankenautoriteit hebben die toeziet op de regels voor banken maar geen gezamenlijke arbeidsautoriteit voor de interne markt.’ Volgens de Commissie werken inmiddels 17 miljoen EU-burgers in een andere lidstaat, twee keer zoveel als tien jaar geleden.

Lees verder via volkskrant.nl

Wilt u leren over gezag en toezicht bij inspecties en markttoezichthouders? Kom naar de Seminarreeks Toezicht in Transitie 2018 van het Haags Congres Bureau waarbij u met experts de determinanten van gezag onder de loep neemt; trends & modernisering, juridisch kader, netwerken en gedrag. De reeks start op 16 mei bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.