08:48
27 oktober 2021

‘Kansspelautoriteit heeft goede positie veroverd’

‘Kansspelautoriteit heeft goede positie veroverd’

Wat vinden de aanbieders van kansspelen met een vergunning van het optreden van de Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de kansspelmarkt?

Uitreiking scriptieprijs Tamsin van SteenisDit onderzocht criminologe Tamsin van Steenis. Zij ontving vandaag (maandag 12 maart 2018) de Scriptieprijs 2017. Tijdens een bijeenkomst in de Haagse Hoftoren presenteerde ze de resultaten van haar onderzoek. Voor haar scriptie (pdf, 1.9 MB) hield ze een online enquête onder exploitanten van speelautomaten en interviewde ze de exploitanten en meerjarige vergunninghouders (loterijen, Holland Casino).

Prijs
De Kansspelautoriteit schrijft jaarlijks de Scriptieprijs uit. Inzendingen moeten gaan over een aan kansspelen gerelateerd thema. ‘Beleidsrelevantie’ is een van de criteria op grond waarvan de winnaar wordt bepaald – de Kansspelautoriteit hoopt zo ook zelf te kunnen leren van het onderzoek. Aan de Scriptieprijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden. Tamsin van Steenis studeerde inmiddels af. Ze wordt bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) opgeleid tot tactical cyber investigation specialist.

Toezicht
Er is al veel onderzoek gedaan naar het fenomeen toezicht. Om toe te zien op naleving van wet- en regelgeving door organisaties of bedrijven, riep de overheid een flink aantal onafhankelijke en onpartijdige instanties in het leven. Deze toezichthouders, waarvan de Kansspelautoriteit er een is, bewaken dat er volgens de regels wordt gewerkt. Als dat niet het geval is, kunnen zij handhavend optreden.

Evenwicht
Voor toezichthouders is het de kunst om een goed evenwicht te vinden in het optreden. Tamsin van Steenis beschrijft in haar scriptie dat in de wetenschappelijke literatuur twee uitersten worden onderscheiden. Aan de ene kant punitiviteit: de toezichthouder treedt bestraffend op. Helemaal aan de andere kant van het spectrum is sprake van compliance: partijen onderkennen het belang van de regels en handelen hier geheel vrijwillig naar.

Positioneren
‘Zo zwart-wit is het in de praktijk vrijwel nooit’, zegt Tamsin van Steenis. ‘Toezichthouders hanteren vaak verschillende soorten aanpak, afhankelijk van het gedrag van de partijen waar toezicht op wordt gehouden. Om de meest effectieve aanpak te kunnen kiezen, is het belangrijk dat toezichthouders weten hoe vergunninghouders zich tegenover hen opstellen. Een vergunninghouder die de grenzen van de wet opzoekt, zou wellicht anders benaderd kunnen worden om tot regelnaleving te komen dan een vergunninghouder die zich keurig gedraagt. Het is voor toezichthouders dus belangrijk om te weten hoe er over hen gedacht wordt en waarom vergunninghouders bepaalde houdingen aannemen. Wanneer dit bekend is, kan hiermee rekening worden gehouden bij het bepalen van welke rol toezichthouders aannemen en daarmee met hoe zij zichzelf op de markt positioneren.’

Lees verder via kansspelautoriteit.nl

Meer leren over toezicht in transitie? Kom naar de HCB Seminareeks Toezicht in Transitie 2018: Toezicht met gezag – Gezag met toezicht met Paul van Dijk (zelfstandig adviseur), Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht), prof. Adrienne De Moor- Van Vugt (Universiteit van Amsterdam),  Adriaan Denkers (zelfstandig onderzoeker) en Haiko van der Voort (Tu Delft)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 15 =