04:20
29 februari 2024

Nederlandse politie achterhaalt locaties van vermiste Oekraïense kinderen

Nederlandse politie achterhaalt locaties van vermiste Oekraïense kinderen

De Nederlandse politie heeft samen met Europol de verblijfplaatsen van acht Oekraïense kinderen kunnen aanwijzen die vermoedelijk zijn ontvoerd naar Russisch gebied. Ruim zestig digitaal rechercheurs uit verschillende landen speurden in online open bronnen naar informatie over kinderen die tot nu toe spoorloos waren.

Vanwege de veiligheid van de digitaal opgespoorde Oekraïense kinderen maakt het onderzoeksteam niet bekend wie ze zijn en waar ze zich bevinden.

“Gesteld kan worden dat bijvoorbeeld weeskinderen gedwongen zijn verplaatst naar gebied dat is bezet door Rusland”, schrijft de politie in een toelichting. “Deze kinderen zijn ook ingezet voor Russische propagandadoeleinden.”

 

Geolocatie
De politie zette onder meer geavanceerde gezichtsherkenning in om recent beeldmateriaal van de kinderen te vinden. Experts op het gebied van geolocatie, het bepalen van een exacte locatie van beelden aan de hand van bijvoorbeeld satellietbeeld, hielpen vervolgens de verblijfplaatsen te achterhalen. Ook werd onderzocht of er misschien meerdere kinderen op dezelfde locatie zaten.

 

Lees verder via nos.nl

 

Meer leren over ondermijning, verwarde personen, jeugdcriminaliteit en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *