10:50
12 juli 2024

NCTV: terreurdreiging licht toegenomen, op een na hoogste niveau blijft in stand

NCTV: terreurdreiging licht toegenomen, op een na hoogste niveau blijft in stand

De terroristische dreiging in Nederland is de afgelopen maanden licht toegenomen. Het dreigingsniveau blijft op 4 (substantieel), zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Aalbersberg in zijn halfjaarlijkse Dreigingsbeeld.

Niveau 4 betekent dat er een reële kans bestaat op een aanslag in Nederland. Het is de op een na hoogste categorie. Eind vorig jaar ging het dreigingsniveau van 3 naar 4; dat was de eerste verhoging in vier jaar.

Jihadisme belangrijkste dreiging
Volgens de NCTV blijft de belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland uitgaan van het jihadisme. Aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en ‘koranschendingen’ in Nederland. Zulke beelden hebben de afgelopen maanden geregeld geleid tot (voorbereidingen op) terroristische geweldsdaden in Nederland en andere delen van Europa, zegt Aalbersberg.

Ook netwerken in Europa blijven een terroristische dreiging vormen. Volgens de NCTV opereren sommige van die netwerken autonoom en staan andere in contact met IS-groeperingen in andere delen van de wereld.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *