09:09
27 januari 2022

Minderjarigen veel vaker verdacht van moord en poging tot moord

Minderjarigen veel vaker verdacht van moord en poging tot moord

Het aantal zaken waarin minderjarigen worden verdacht van moord of een poging daartoe is dit jaar ruim tweeënhalf keer zo hoog als een jaar geleden. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht in het AD.

Procureur-generaal Gerrit van der Burg, de hoogste man bij het OM, is bezorgd over de toename van ernstige jeugdcriminaliteit. “De drempel om geweld te gebruiken is lager geworden. De verontrustende stijging die we in 2020 al zagen, zet hard door. De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren.”

Wurggreep
Er moet meer onderzoek komen naar de oorzaak van de toename, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Duidelijk is dat het georganiseerde geweld en het grote geld dat daarmee gemoeid gaat, meespelen. Iemand die verleid is daar in te stappen, kan er moeilijk nog uitkomen. Het lijkt een gouden roltrap, maar het is een wurggreep.”

In 2021 waren er tot half november 64 moorden en moordpogingen door minderjarigen, tegenover 25 in dezelfde periode in 2020. Ook in de leeftijdscategorie 18-21 jaar was er een toename: 76 zaken, tegenover 51 in dezelfde periode in 2020.

Lees verder via nos.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =