11:25
30 november 2021

‘Milieuovertredingen weinig gecontroleerd, vaak niet bestraft’

‘Milieuovertredingen weinig gecontroleerd, vaak niet bestraft’

Regionale omgevingsdiensten treden sterk wisselend op bij de controle en handhaving van milieuregels. Dat constateert het journalistieke onderzoekscollectief Investico, dat in het onderwerp dook in opdracht van onder meer Trouw en EenVandaag.

Sinds de vuurwerkramp in Enschede in 2001 zijn er in Nederland 29 regionale omgevingsdiensten, waarin gemeenten en provincies samenwerken bij de controle op de naleving van milieuregels en -voorschriften. Ze zien toe op zo’n 280.000 bedrijven.

Maar hoe vaak er wordt gecontroleerd, bepalen gemeenten en de diensten in de regel zelf en dat leidt landelijk tot grote verschillen. Zo krijgen bedrijven in Drenthe eens in de twaalf jaar controle en in de regio Veluwe-IJssel elke 2,5 jaar.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over Next Level toezicht? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’  met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit), Paul van Dijk (adviseur) en Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman). Korting voor leden van Vide en voor oud deelnemers Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 20 =