10:00
26 april 2024

Hoe bescherm je burgers tegen een vooringenomen overheid?

Hoe bescherm je burgers tegen een vooringenomen overheid?

Institutionele vernedering – burgers die worden vernederd door de staat. Dat hoort niet thuis in een verzorgingsstaat. Waarom gebeurt het dan toch? En hoe komen we ervan af? Historica Willemijn van der Zwaard verdiepte zich hierin met haar promotieonderzoek ‘Omwille van fatsoen’. Ze heeft ook een duidelijk advies: “Toezichthouders moeten professionals meer bewegingsruimte geven.”

Historica Willemijn van der Zwaard is strategisch projectleider bij zorginstelling Reinaerde. Eerder was zij als adviseur zorg verbonden aan de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Van der Zwaard verdedigde haar promotieonderzoek ‘Omwille van fatsoen. De staat van menswaardige zorg’ afgelopen augustus aan de Tilburg University.

Sinds de zwarte lijst bij de toeslagenaffaire staat institutionele vernedering hoog op de agenda van iedere beleidsmaker. Maar onderzoeker Willemijn van der Zwaard was er eerder bij. “De eerste keer dat ik over het concept ‘institutionele vernedering’ hoorde, was in 2015 toen Femke Halsema erover vertelde op het afscheidssymposium van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Ik dacht: dit raakt álles waar we nu als samenleving mee worstelen. Menselijke waardigheid, de nabijheid tussen overheid en burger, de toenemende bureaucratisering. Burgers verdienen het niet om door de overheid gewantrouwd te worden.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’  met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit), Paul van Dijk (adviseur) en Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman). Korting voor leden van Vide en voor oud deelnemers Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *