08:20
18 augustus 2022

Mantelzorgwaardering do’s en dont’s voor gemeenten

De Wmo 2015 vraagt gemeenten om mantelzorgers een jaarlijkse blijk van waardering te geven. In dit artikel leest u welke vormen van waardering goed werken, welke juist niet en hoe u als gemeente deze waardering organiseert.De mantelzorgwaardering heeft meerdere doelen. Het is in de eerste plaats een publieke uiting van respect voor mantelzorgers in de lokale samenleving. Daarnaast kan het een praktische vorm van ondersteuning of tegemoetkoming zijn voor mantelzorgers. Tot slot kan de gemeente de aanvraag als contactmoment aangrijpen om te vragen hoe het met de mantelzorger gaat en of hij of zij nog verdere ondersteuning nodig heeft.

Vraag mantelzorgers wat zij willen

Ga voordat u de waardering vormgeeft, in gesprek met mantelzorgers en aanbieders van ondersteuning. Naar welke vorm gaat de voorkeur uit van mantelzorgers? Wie zouden ervoor in aanmerking moeten komen? Welke ervaringen zijn er met vormen van waardering uit het verleden? Hoe kijken de organisaties, die mantelzorgers ondersteunen, hier tegenaan?

‘Ceremoniële vormen van mantelzorgwaardering, zoals ‘leuke’ uitstapjes worden niet op prijs gesteld.’

In opdracht van de gemeente Amersfoort bracht Movisie mantelzorgers en aanbieders van ondersteuning met elkaar in gesprek over wensen en mogelijkheden rond het mantelzorgbeleid, waaronder mantelzorgwaardering.

Lees verder via Movisie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.