05:37
22 juni 2021

Landschap verbindt!

Landschap verbindt!

Heiloo en Wierden geven vorm aan participatie rond omgevingsvisie
Landschap verbindt!

Veel gemeenten zijn op zoek naar een zinvolle manier om hun burgers bij het opstellen van de omgevingsvisie te betrekken. In Heiloo en Wierden maakten boeren en omwonenden gezamenlijk een toetsingskader voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen op basis van breedgedragen landschapskwaliteiten. Naast input voor de omgevingsvisie zorgden de bewonersbijeenkomsten voor meer wederzijds begrip tussen de gebruikers van het gebied.

Burgers hebben van de wetgever een belangrijke rol gekregen in de totstandkoming van lokale omgevingsvisies. Over alle belangrijke keuzen en afwegingen moeten ze mee kunnen praten, zodat er een breedgedragen toekomstvisie ontstaat. Dat is geen gemakkelijke opgave voor bestuurders. Meestal komen bewoners pas in actie als hun leefomgeving door een nieuwbouwplan of de aanleg van een weg wordt bedreigd.

In vier gemeenten is het afgelopen jaar geëxperimenteerd met een methode waarin burgers vooraf heldere randvoorwaarden formuleren voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. De kwaliteit en beleving van het landschap staan daarin centraal.

Lees verder via romagazine.nl

Meer leren als overheidsjurist van Rut Molenaar-Wingens (Stibbe) over de Omgevingswet en over andere actuele wetten? Kom vanaf 3 april naar de HCB seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor Overheidsjuristen’. Verder met o.a. Jan van der Grinten en Anita van den Berg (Kennedy van der Laan) over Openbare Orderecht, en Matthijs Mutsaers (Nysingh) over de herziene Aanbestedingswet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 10 =