12:17
24 mei 2022

Jorritsma: veel overlast van jongeren in wijken in Woensel

EINDHOVEN – Wijken in Woensel worden de afgelopen tijd geconfronteerd met overlast, vandalisme en criminaliteit door grote groepen jongeren. In Blixembosch heeft de politie een groep van tachtig jongeren op de korrel.

In de Edisonbuurt in Woensel-West is de groep weliswaar kleiner, maar zijn de feiten ernstiger. Hier is een jeugdgroep actief die onder meer auto- en woninginbraken op haar kerfstok heeft.

Edisonbuurt
Dit schrijft burgemeester John Jorritsma aan de gemeenteraad. In de Edisonbuurt gaat het om een groep van zo’n dertig jongeren. Zij hebben de afgelopen tijd bezoek gehad van gemeente en politie en zijn aangesproken op hun gedrag. Ook het jongerenwerk is in de strijd geworpen; samen met de jeugdgroep is men bezig met het opzetten van een zaalvoetbalclub. WIJEindhoven begeleidt de betrokken jongeren en hun gezinnen.

Verharding
In Blixembosch, Aanschot en Woensel-Noord zorgde een grote groep voor de nodige overlast en vernielingen. Er was volgens de burgemeester vanaf het begin van de zomer sprake van een ‘verharding’. Ging het aanvankelijk slechts om geluidsoverlast en het achterlaten van zwerfvuil, later kwamen er ook klachten over het afsteken van vuurwerk, het gooien van eieren en alcohol- en drugsgebruik. In totaal kwamen 132 meldingen binnen van overlast, vuurwerk, brandstichting en vernielingen. Dat is twee keer zoveel als in het jaar ervoor.

Brief
Gemeente en politie hebben hierop alle betrokken jongeren een waarschuwende brief gestuurd. Ook zijn er huisbezoeken afgelegd en wordt er vaker gesurveilleerd door de politie. De meldingen zijn sindsdien afgenomen. Jorritsma: ,,De komende periode wordt bekeken of de gekozen aanpak voldoende werkt.”

Rustig
Volgens Bert Nieuwenhuis, voorzitter van het leefbaarheidsteam Blixembosch is dat laatste het geval. ,,Op dit moment is het rustig in de wijk”, zegt Nieuwenhuis.

Bron: Eindhovens Dagblad

Een omgevallen bouwkraan, rellen rond de komst van een AZC, een evenement dat vreselijk misloopt, dumping van drugsafval, radicalisering en terreurdreiging, migratieproblematiek, overlast, georganiseerde misdaad, uitgaansgeweld.  Meer leren? Bezoek de HCB Colleges Veiligheid, Recht en Bestuur, Donderdag 9 februari, 9 maart, 23 maart en 6 april 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.