05:59
21 mei 2024

Bestaat niet-ondermijnende criminaliteit ook?

Welke creatieve geest heeft ‘ondermijnende criminaliteit’ bedacht? Is er ook andere criminaliteit, vraagt Hans de Bruijn zich af in de rubriek Framing.

Er zijn grote zorgen over ondermijnende criminaliteit. Wat is dat? Criminelen uit de illegale onderwereld vermengen zich met de legale bovenwereld. Dat is een ernstig verschijnsel – maar met dat begrip ’ondermijnende criminaliteit’ is iets heel erg mis.

Een. Als je voor het eerst hoort van ondermijnende criminaliteit, is je eenvoudigweg niet duidelijk wat dat begrip betekent. Alle criminaliteit is toch ondermijnend? Je fiets bij het station blijkt gestolen – dat is ‘ondermijnende criminaliteit’, zo kun je denken, je planning voor de hele dag is ondermijnd. Maar zo is het begrip dus niet bedoeld.

Twee. Er zit iets vergoelijkends in. Als er ondermijnende criminaliteit is, is er blijkbaar ook niet-ondermijnende criminaliteit. Alsof van een deel van de criminaliteit wordt gezegd dat die eigenlijk niet zo erg is.

Drie. Je voelt niks bij het begrip. Noem het wat het is: infiltratie, daar voel je wat bij. Of pure maffia, daar voel je ook wat bij. Dan wil je actie zien.

Het is toch opmerkelijk: Justitie wil meer aandacht voor deze gevaarlijke criminaliteit, en gebruikt woorden die niets oproepen. Je zou bijna denken dat de term door die ondermijnende criminelen zelf is bedacht.

Bron:  Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *