11:27
03 oktober 2022

Expired: ‘Jammer dat ‘smoel bij de smeris’ weg gaat’

Het is goed om ‘een smoel bij de smeris’ te hebben. Het is óók goed om zo nu en dan eens benadrukt te krijgen dat hij of zij ook maar gewoon een mens is die er, net als de meeste mensen, gewoon het beste van probeert te maken: een mens ook met gevoel in z’n donder. Dirk-Jan Grootenboer, helaas nog slechts enkele weken politieman te Dordrecht, is zo’n mens en dus vind ik het jammer dat hij weg gaat.

Nee, het begrip twittercop heeft hij niet zelf bedacht maar wel, krachtiger en behendiger dan welke politieagent dan ook op dit eiland, vormgegeven. Altijd wel wist je zo ongeveer waar ‘DJ’ uithing en wat hij deed om de problemen en situaties waarmee hij geconfronteerd werd (van kleinigheid tot groot menselijk drama) tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

Dat gaf mij, als inwoner van deze stad, een betrokken gevoel en ik ben er zeker van dat ik daarin niet alleen sta. Dirk-Jan Grootenboer stortte zich met zijn hele ziel en zaligheid op z’n werk en liet ons daarbij niet alleen mee-lachen en mee-huilen, maar toch vooral mee-denken. Mij heeft hij in ieder geval overtuigd van het nut van politie-getwitter.

En dat, terwijl ik in eerste instantie nogbehoorlijk sceptisch was over die voortdurend zichzelf op internet profilerende politiemensen in mijn regio. Ga toch boeven vangen en verdoe je tijd niet met dat gepriegel op je mobieltje, dacht ik aanvankelijk. Ik had het mis: Dirk-Jan zag de mogelijkheden die Twitter de politie kan bieden gewoon razendsnel in. Hij gebruikte het medium niet alleen als pr-instrument, maar ook om voorlichting te verschaffen, om begrip te kweken en niet zelden om de hulp van de burgers in te roepen.

Grootenboer creëerde al twitterend een beeld van de politiemens als ’the guy next door’, van een mens in uniform die óók wel eens twijfelt, angst en verdriet kent en die de steun van stadsgenoten nodig heeft om zijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Ik wens Dordts leukste en fanatiekste twittercop veel succes bij de Zeehavenpolitie.

Bron: AD

Lees verder via AD – Twittercop Grootenboer stopt bij Dordtse politie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.