06:42
06 december 2023

Expired: Wijkteams: 6 manieren om burgers te beïnvloeden

Wijkteams, hoe beïnvloed je burgers? Wellicht heb je ooit gehoord van Robert Cialdini? Deze Amerikaanse oud-hoogleraar psychologie en marketing publiceerde in 2001 zijn zes principes van beïnvloeding. In dit blog geef ik praktische tips om deze principes toe te passen.

1. Wederkerigheid
Dit principe gaat er vanuit dat als iemand jou ooit geholpen heeft, je geneigd bent om deze persoon ook te helpen. Als wijkteam kun je dit wetenschappeljike feit toepassen door inwoners een cadeautje te geven. Denk bijvoorbeeld aan een gratis buurtontbijt, een exclusieve lezing van Bastiaan Ragas voor ouders van pittige pubers of kortingsbonnen voor het plaatselijke museum. Door deze acties komen burgers (on)bewust in contact met wijkteam en zullen ze sneller contact zoeken.

2. Sociale bewijskracht
Mensen zijn kuddedieren en voelen zich daardoor op hun gemak als veel anderen ook iets doen of vinden. Als iedereen het doet, zal het wel goed zijn. Dit klinkt oneerbiedig, maar is absoluut niet zo bedoeld. Vanuit wijkteam kun je dit wetenschappelijke feit in de praktijk toepassen door in gesprekken met inwoners te verwijzen naar hoe andere inwoners omgaan met eenzaamheid, het schoonhouden van het huishouden of het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Uiteraard respecteer je de privacyregels en noem je geen namen van mensen.

3. Consistentie
Mensen willen graag consistent gedrag zien, dat maak het makkelijker voor de hersenen. Dingen die mensen eerder hebben gedaan of gezegd voelen vertrouwd en hieraan wil men graag vasthouden. Consistent zijn maakt een goede indruk en maakt beslissingen gemakkelijker. Stel in een gesprek met een moeder van een pittige tienerdochter eens de volgende vraag: ‘Zou je beter contact willen hebben met je dochter……?’ Als ze JA zegt kun je iets vertellen over een pubercursus voor ouders.

4. Sympathie
Tegen mensen die we aardig vinden zeggen we graag JA. Goed ogende mensen hebben altijd een streepje voor en krijgen automatisch meer goede eigenschappen toegedicht. Misschien oneerlijk maar wel een werkelijkheid. Als beroepskracht in een wijkteam kun je dit principe toepassen door aandacht te besteden aan je uiterlijke verzorging. Kleed je overeenkomst je doelgroep. Verder helpt het om te lachen. Wist je dat glimlachten je gezicht zachter en vriendelijker maakt?

5. Autoriteit
Mensen zijn volgzaam aan autoriteit. Claim daarom als wijkteam je autoriteit op het terrein van jeugd, maatschappelijke ondersteuning en werk & inkomen. Laat zien dat je weet waarover je het hebt. Schrijf met regelmaat inhoudeljike artikelen in het lokale weekblad en organiseer aansprekende thematische bijeenkomsten voor je inwoners.

6. Schaarste
Dingen lijken waardevoller als ze schaars zijn. Geef bijvoorbeeld ouders van pittige pubers het gevoel iets mist te lopen als ze zich niet snel inschrijven voor de pubercursus van het wijkteam.

Wil je meer lezen over de zes principes van beïnvloeding van Cialdini? Lees dan nu zijn standaardwerk ‘Invloed’.

Bron: SociaalWeb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *