04:32
28 september 2022

Jaarbericht 2020 gepubliceerd

Jaarbericht 2020 gepubliceerd

Vandaag publiceert het Openbaar Ministerie (OM) het jaarbericht over het jaar 2020. In maart maakte het OM al de eerste criminaliteitscijfers bekend over vorig jaar. In het jaarbericht dat vandaag verschijnt, worden deze en andere cijfers nader toegelicht. Verder wijst Collegevoorzitter Van der Burg op het belang van stabiele, meerjarige financiering voor het OM, en voor de andere organisaties in de strafrechtketen.

Nieuw in 2020 waren de coronagerelateerde misdrijven en overtredingen. Ook het criminaliteitsbeeld veranderde: minder inbraken, meer cyber- en online criminaliteit, zoals bijvoorbeeld whatsappfraude.

Van de onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden die worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de arrondissementsparketten, richtte het merendeel zich op de productie van en handel in drugs en het witwassen van de daarbij verdiende winsten. Het aantal onderzoeken naar synthetische drugs nam vorig jaar verder toe; een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Werknemers met een publieke taak
De tendens dat werknemers met een publieke taak, zoals lokale bestuurders, politie-agenten, buschauffeurs, ambulancepersoneel en bijvoorbeeld baliemedewerkers bij sociale diensten, steeds vaker het slachtoffer worden van strafbare feiten was ook het afgelopen jaar zichtbaar. Het afgelopen jaar zijn ook leden van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, geïntimideerd en bedreigd.

Lees verder via om.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.