10:11
18 juni 2021

Jaarbericht 2018: maatschappij verandert, werk verandert mee

Jaarbericht 2018: maatschappij verandert, werk verandert mee

‘De criminaliteit in 2018 werd gekenmerkt door taaie ondermijnende criminaliteit met bedreigende effecten in de samenleving die we volstrekt niet willen’, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Net als voorgaande jaren ziet het Openbaar Ministerie (OM) dat het aantal geregistreerde misdrijven in 2018 is gedaald, in dit geval met 6 procent ten opzichte van 2017. Wel is de daling in het laatste half jaar van 2018 tot een einde gekomen. Zo is het aantal overvallen voor het eerst sinds jaren 4 procent hoger dan de afgelopen jaren. Ook het aantal geconstateerde verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed, en het aantal overtredingen van de Wet wapens en munitie, nam in 2018 met meer dan 10 procent toe. Hoewel niet gesproken mag worden van een trendbreuk, is het belangrijk om deze ontwikkeling nauwlettend te volgen.

Doelstellingen en ondermijningszaken
Het OM heeft in 2018 meer criminele samenwerkingsverbanden aangepakt dan het jaar ervoor. Ook de aanpak van fraude lag ruim boven de gestelde norm. Het afgelopen jaar werd er ruim 171 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt. Maar het gaat niet op alle terreinen goed. Het aantal bij het OM aangeleverde verdachten van cybercrime, kinderporno en het aantal opgeloste woninginbraken en straatroven bleef achter op het gestelde doel.

Het aantal ondermijningszaken dat in 2018 is afgerond met een vonnis, steeg met 16 procent van 1270 naar 1471. In 1173 van die zaken is de verdachte schuldig verklaard door de rechter. De rechter legde in 988 gevallen, ofwel in 84 procent, een celstraf op. Het aantal personen dat veroordeeld werd tot een celstraf van meer dan 2 jaar nam toe met 9 procent, het aantal personen dat veroordeeld werd tot een celstraf van meer dan 5 jaar nam toe met 35 procent.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =