08:50
18 augustus 2022

Internationale blik op de vernieuwde Beroepsstandaard schoolleiders VO

Internationale blik op de vernieuwde Beroepsstandaard schoolleiders VO

De vernieuwde Beroepsstandaard schoolleiders VO die in januari 2021 is gelanceerd, geeft veel herkenning bij internationale collega’s. Ter ere van de verschijning van de Engelse versie organiseerde het Schoolleidersregister VO (SRVO) een internationale masterclass op 29 april. We vragen twee betrokken experts om te reflecteren op de Nederlandse beroepsstandaard vanuit internationaal perspectief: Loes van Wessum (Associate Lector Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding op Hogeschool Windesheim, namens de onderzoekers van de herziening van de beroepsstandaard) en Jan Heystek (research director aan de North-West University, Potchefstroom, Zuid-Afrika).

Wat is de aanleiding voor de herziening geweest?
Loes van Wessum: ‘Bij de eerdere versie van de beroepsstandaard (uit 2014) was een herziening afgesproken. Dat is ook logisch: het onderwijs verandert, het vak van schoolleider verandert en de manier waarop men kijkt naar het schoolleiderschap verandert. De competenties hebben plaatsgemaakt voor leiderschapspraktijken waarbij breder wordt gekeken naar het leiderschap in school. Ook is er explicieter aandacht voor persoonlijke kwaliteiten van schoolleiders.’

In Zuid-Afrika is een ‘Policy on the South African Standard for Principals’ ontwikkeld, vergelijkbaar met de Nederlandse beroepsstandaard. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
Jan Heystek: ‘Ik zie veel overeenkomsten tussen de leiderschapspraktijken van Nederland en Zuid-Afrika. Wat betreft de persoonlijke kwaliteiten zijn deze in de Nederlandse beroepsstandaard verder uitgewerkt dan in de Zuid-Afrikaanse versie.

Een andere overeenkomst is de nadruk op gespreid leiderschap. Ook al richten we ons in Zuid-Afrika voornamelijk op de rol van de schoolleider (principal) als de leidende professional in de school, we leggen daarnaast veel nadruk op gespreid leiderschap.

Lees verder via schoolmanagementtotaal.sdu.nl

Meer leren van Thecla Goossens, Loes van Wessum en Bregje Spijkerman over leiderschap? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC’ die start op 13 oktober.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.