08:39
27 oktober 2021

Impressie College 4 Veiligheid, recht en bestuur: Prof. dr. Ira Helsloot

Impressie College 4 Veiligheid, recht en bestuur: Prof. dr. Ira Helsloot

Op 28 maart sprak prof. dr. Ira Helsloot over ‘Rampen en crises in beleid en praktijk’ tijdens het 4e college in de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’. Na colleges door prof. dr. Hans Boutellier, Dr. Elke Devroe en Dr. Marc Schuilenburg samen met Dr. Ronald van Steden was het de beurt aan Ira Helsloot.

Op zijn geheel eigen wijze sprak prof. Helsloot de deelnemers aan de reeks toe over de moderne schuldcultuur, rampen in beleid, denkfouten bij veiligheid en het werken aan een realistisch veiligheidsbeleid. Aan bod kwamen een scala aan voorbeelden en menig denkfout bij de beoordeling van risico’s werd ontrafeld. Er is veel onzinnig veiligheidsbeleid dat te veel geld kost.

Zeer invloedrijk bij de verdere ontwikkelingen bij een ramp of crisis is de eerste reactie van de betrokken bestuurder;  daarbij werden Haaksbergen en Oosterwolde als voorbeelden genoemd van hoe het niet en wel moet in de ogen van Helsloot.

Helsloot was het ook niet eens met de stelling dat het steeds onveiliger wordt: Er zijn inderdaad tal van nieuwe risico’s, maar er sterven ook veel risico’s uit.

Een aantal lessen van Helsloot voor de toekomst die mij zijn bijgebleven:

  • Voorkom de risico-regelreflex en denk eerst wat dieper na voor je (weer) met nieuwe maatregelen komt.
  • Denk bij het werken aan veiligheid niet te smal; zorg dat er sowieso positieve effecten zijn op gebied van bijvoorbeeld werk, zorg, inkomen, gezondheid. Veiligheid is immers zeer lastig meetbaar.
  • Als je een blauwe boskabouter-adviseur vraagt te adviseren over het bos dan krijg je een advies over blauwe boskabouters, niet over het bos (!)

Omdat dit tevens het laatste college in de reeks was, sloten we met elkaar af met een borrel. Dank aan alle sprekers en deelnemers voor de mooie bijeenkomsten.

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Kijk voor de nieuwe editie van de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ op de site van het Haags Congres Bureau.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =