09:44
21 juni 2024

‘‘Iedereen weet dat het niet deugt, maar ingrijpen is lastig’’ Burgemeesters worstelen met motorbendes

Motorbendes moeten verboden worden’. Dat zegt een meerderheid van de ondervraagde burgemeesters die te maken hebben met de motorbendes in een eigen onderzoek van EenVandaag. De burgemeesters worstelen al jaren met de overlast van  motorbendes. Het aantal outlaw motorgangs (OMG) groeide de laatste jaren explosief. En leden van de bendes worden regelmatig in verband gebracht met criminaliteit.

EenVandaag zette een vragenlijst uit onder de 135 burgemeesters die te maken hebben met OMG’s in hun gemeente. Meer dan helft van de burgemeesters (71) werkte mee aan de enquête. Daaruit blijkt dat 44 procent vindt dat de overlast is toegenomen. Ze noemen intimidatie, bedreigingen en conflicten met andere motorbendes als vormen van overlast. En opvallend, acht burgemeesters geven in het onderzoek aan dat ze ook persoonlijk zijn bedreigd.

De maat lijkt nu vol. 52 procent vindt het huidige wettelijke instrumentarium ontoereikend voor de aanpak van de bendes. En daarom wil driekwart (73%) dat de clubs worden verboden. EenVandaag bundelde de reacties van de geënquêteerde burgemeesters die te maken hebben met motorbendes in hun gemeente.

Lees verder via

Leer meer over het veiligheidsbeleid op lokaal gebied! Bezoek de HCB colleges Veiligheid, recht en bestuur, start 9 februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *