12:38
22 februari 2024

Expired: De strijd tegen ondermijning & drugspanden: burgemeesters en 13b Opiumwet

Expired: De strijd tegen ondermijning & drugspanden: burgemeesters en 13b Opiumwet

Elk jaar sluiten burgemeesters enkele honderden panden vanwege drugshandel en hennepteelt. Deze strijd tegen ‘ondermijning’ krijgt steeds meer aandacht in de pers en in de wetenschappelijke literatuur. Ook rechters worden steeds meer geconfronteerd met sluitingen van woningen, loodsen, horeca-inrichtingen en coffeeshops. Mr. Michelle Bruijn en ik schreven eerder een artikel over jurisprudentie aangaande de toepassing van artikel 13b Opiumwet bij woningen.

‘We kunnen nu sneller ingrijpen’, sluiten van drugspanden wordt makkelijker Het moet een stuk makkelijker worden voor burgemeesters om drugspanden te sluiten. Nu is dat volgens het Kabinet, én de burgemeester niet altijd even simpel. “Dit wetsvoorstel is een enorme steun in de rug”, zegt Jan Hamming, burgemeester van Heusden. Hamming is één van de burgemeesters die voorop gaat in de strijd tegen drugscriminaliteit.

Nu is de situatie nog zo dat burgemeesters alleen een pand kunnen sluiten als er drugs worden gevonden, of als er drugs verkocht of aangeleverd worden. “Dus als wij stoffen vinden waar drugs mee gemaakt worden, maar niet de drugs zelf niet vinden, dan kunnen wij niets”, aldus Hamming.

Het is volgens hem belangrijk dat burgemeesters nu wel de bevoegdheid krijgen om ook die drugspanden te sluiten. “Dit is een stap in de goede richting en dit helpt zeker in de bestrijding van de drugscriminaliteit. We kunnen nu sneller ingrijpen.”

Lees verder via

Leer meer tijdens de Colleges’s van het Haags Congresbureau, start 9 februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *