11:46
22 februari 2024

Hoezo zijn ouderen zielig en arm

In het jaar van de ouderen schreef ik een artikel voor de stuurgroep  Vitaal Grijs met de titel ” ouderdom de oogst van een zinvol leven. Steeds weer wil men de indruk wekken dat ouderen zwak ziek en misselijk zijn. Inderdaad zit 20% van de ouderen aan de armoede grens maar dit is niet hoger dan bij andere leeftijdscategorieën. En inderdaad jonge ouderen die niet hoog opgeleid zijn komen na de crisis moeilijk aan werk en dit was de laatste jaren extra nijpend omdat de pensioen leeftijd hoger wordt. En. Inderdaad als we ouder worden komen er gebreken en gaan we uiteindelijk ook dood, maar de levensverwachting is de laatste jaren flink gestegen. Als ik dan in BD op basis van onderzoek van ANBO dat 80% van de ouderen geld zorgen heeft omdat  men 0,7 aan koopkracht verliest, dan vraag ik me af gaat het hier om een selectief onderzoek van de doelgroep of welke 60% klaagt hier met gezonde benen.

Om ook maar wat cijfers te noemen 60% van het vrij besteedbaar inkomen is in hande van de 65+. Veel Hoog opgeleide ouderen vervullen nog betaalde commissariaten en 60% van de miljonairs zijn ouderen. Daarnaast zijn de nu 70tigers de  generatie die het vroegst met pensioen gegaan zijn, gebruik gemaakt hebben van WAO, VUT, AOW, in een tijd dat de bomen tot in de lucht groeiden en het leek dat het niet meer op kon.

Wat mij betreft moeten dekwetsbare ouderen en ook ander lage inkomens gecompenseerd worden en als het kan nog wat extra’s erbij krijgen. Maar ik heb geen behoefte aan het algemeen gejammer van zielig zielig ik ben oud en heb het slecht.

Regeren is vooruit zien, we worden steeds ouder en de zorg consumptie neemt alleen maar toe. De vraag is dan ook legitiem, wie moet straks al deze kosten opbrengen, iets in de grand van ieder voor zich en god voor ons alle of na ons le deluge / de zondvloed. Misschien moeten we ons toch ook weer wat meer de rol toe-eigenen van de zorgzame groot-ouder die solidair zijn met hun klein kinderen want die zullen in de toekomst het financiële gat dat wij nu maken moeten opbrengen.

Kortom ophouden met klagen met gezonde benen en daar waar de echte krapte zit, sommige ouderen, alleenstaande ouders en sommige jongeren mogen zeker bijgeklust worden.

Raf  Daenen wethouder Zorg en jeugd Oirschot

Lees ook via Nu.nl – Aanpak eenzaamheid bij ouderen volgens deskundigen niet efficiënt 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *