04:18
29 mei 2022

Hoe IS en criminele bendes de krachten bundelen in Europa

Meer dan de helft van de Europese IS-strijders heeft een crimineel verleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR), waarover The Independent bericht. Het is een ongezien cijfer voor islamistische bewegingen, die graag uitpakken met waarden als puurheid en kennis.

‘Soms creëren mensen met het slechtste verleden de beste toekomst’. Het is de slogan die gebruikt wordt voor een rekruteringscampagne van Rayat al-Tawheed, een groep Britse IS-strijders die zich richt tot jonge mannen, op zoek naar verlossing na een leven van misdaad, bendevorming en drugs. Door de jihad te voeren, hopen ze hun ziel te redden. En ze zijn niet alleen.

Het rapport van ICSR toont aan dat criminele en terroristische netwerken in Europa de krachten bundelen om een gevaarlijk netwerk van jihadi’s te creëren voor wie geweld niet zomaar een heilig doel is, maar een levenswijze. Twee op de drie jihadi’s die voor het onderzoek bestudeerd werden, hadden niet enkel een crimineel maar ook een gewelddadig verleden. In de Europese landen waar de aantallen gekend zijn, was meer dan de helft van de IS-strijders voorheen al gekend door de politie.

Lees verder via De Morgen – Hoe IS en criminele bendes de krachten bundelen in Europa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.