12:33
23 juni 2021

Gevangenisstraffen geëist vanwege terrorismefinanciering van Al-Shabaab

Gevangenisstraffen geëist vanwege terrorismefinanciering van Al-Shabaab

Het Openbaar Ministerie eiste in de rechtbank Rotterdam vandaag onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen twee verdachten die ervan worden verdacht gelden ter beschikking te hebben gesteld aan Al-Shabaab in Somalië. Het OM verdenkt het tweetal, een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en man van 35 jaar uit Amsterdam, van terrorismefinanciering en overtreding van de Sanctiewet. Daarnaast verdenkt het OM de 47-jarige verdachte van het bankieren zonder vergunning, de handel in en het voorhanden hebben van qat en tenslotte valsheid in geschrift en uitkeringsfraude.

Somalië
Sinds vele jaren wordt Somalië geteisterd door wreedheden die gepleegd worden door Al Shabaab: aanslagen, executies, ontvoering en rekrutering van jonge kinderen voor de strijd. Er zijn vele rapporten, krantenberichten terug te vinden waaruit blijkt van vele aanslagen die gepleegd zijn door Al Shabaab, om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen en de bevolking vrees aan te jagen. Vanwege de bedreiging van de vrede en veiligheid heeft de VN in 2010 Al Shabaab sancties opgelegd en is de organisatie op de sanctielijst geplaatst. Op grond van de Sanctieregeling Somalië 2003 is het verboden om direct of indirect geld of economische middelen ter beschikking te stellen aan Al Shabaab.

Verdenking Terrorismefinanciering en overtreding Sanctiewet
Het OM verwijt verdachten gelden ter beschikking te hebben gesteld aan Al-Shabaab. De meest gebruikte manier om Al-Shabaab te financieren is via hawala bankieren. Dat is een informeel banksysteem van geldtransacties via een netwerk van hawala bankiers over de hele wereld. Het systeem van hawala is ideaal voor Al-Shabaab omdat het geld via privépersonen wordt verzonden.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =