05:34
06 december 2023

Gemeenten falen in het bieden van bestaanszekerheid

Gemeenten falen in het bieden van bestaanszekerheid

De bestaanszekerheid staat onder druk. In de huidige verkiezingsstrijd hebben politici er de mond van vol. De Participatiewet helpt onvoldoende en dan zijn er ook nog grote verschillen tussen gemeenten, constateren Groningse onderzoekers. Dat moet en kan beter.

Veel regelingen die onder de Participatiewet vallen, worden uitgevoerd door gemeenten. Die uitvoering kan per gemeente variëren en dus maakt een huishouden in de ene gemeente aanspraak op meer of riantere regelingen dan in de andere. Ook binnen gemeenten zijn er verschillen in de ondersteuning waarop typen huishoudens aanspraak maken.

Voor welke inkomensondersteuning je in aanmerking komt, hangt dus af van waar en met wie je woont. Hoeveel dat uitmaakt is nog niet eerder op gemeenteniveau onderzocht. Wij deden dat wel. In dit artikel geven we inzicht in de verschillen in inkomensondersteuning in de Groningse en Drentse en de tien grootste gemeenten (G10) in Nederland. Het blijkt dat gemeenten met simpele ingrepen hun inkomensondersteuning beter in balans kunnen krijgen.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *