03:04
19 juli 2024

Bereid je voor op de dreiging én kansen van kwantumcomputers

Bereid je voor op de dreiging én kansen van kwantumcomputers

Door AI werden veel mensen overvallen. Dat wil de Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur (RDI) niet met kwantumtechnologie. Hoewel toepassingen met deze technologie nu nog in de maak zijn, nemen ze veel risico’s en kansen met zich mee. Ook voor het werk van toezichthouders. De RDI bereidt zich daarop voor en roept andere inspecties op om mee te doen.

Kwantumtheorie geeft ons al sinds het begin van de twintigste eeuw inzicht in de natuur op haar meest microscopische niveau. Zo klein als atomen, of nog kleiner zelfs zoals elektronen, protonen en fotonen, oftewel lichtdeeltjes. Met deze kennis ontwikkelden we bijvoorbeeld in de jaren vijftig en zestig al bijzonder nauwkeurige atoomklokken. Kwantumtheorie wordt nu omgezet in toepassingen: kwantumtechnologie. En dat gaat ook effect hebben op het werk van toezichthouders.

Dit moet je weten
“De theorie achter kwantumtechnologie gaat veel mensen boven de pet. Maar dat is niet erg, je kunt die ingewikkelde kwantumeigenschappen van deeltjes eigenlijk wel vergeten. Die heb je niet nodig om de technologie te begrijpen”, stelt Eelco Vriezekolk, programmamanager bij de Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur. Daar zit hij bij het team dat de RDI voorbereidt op de komst van kwantumtechnologie. “Wat je vooral moet weten, is dat er drie soorten basistoepassingen zijn: computers, netwerken en sensoren. En ze komen allemaal met hun eigen kansen. En vooral de computers komen ook met een grote dreiging.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *