12:03
08 december 2023

Fraudeur vaak ‘gewone’ crimineel, geen ‘witteboordendader’

Fraudeurs blijken minder vaak dan gedacht typische witteboordencriminelen. Veelal lijken ze op ‘gewone’ criminelen, die ook andere vormen van criminaliteit plegen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Voorheen werd vaak gedacht dat fraudeurs mensen waren met een goede baan en zonder noemenswaardig strafblad. Frauderen is voor die groep een eenmalige bezigheid.

Dit beeld steekt scherp af tegen dat van de ‘gewone’ crimineel, met een zwakke sociale achtergrond en een strafblad. Bovendien gaan deze daders telkens opnieuw in de fout. Toch blijkt deze groep ook steeds vaker verantwoordelijk voor fraude. Daarnaast plegen ze allerlei andere vormen van criminaliteit.

Voor dit onderzoek is gekeken naar de criminele carrière van 1160 daders (van 12 tot 50 jaar oud) die ook echt veroordeeld zijn.

Volgens de onderzoekers is fraude een delict dat de maatschappij steeds meer zorgen baart. Dit onderzoek is het eerste in Nederland dat de criminele carrières van dit soort daders in beeld brengt.

Bron: Fraudehelpdesk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *