07:25
23 mei 2024

Europese AI-wet komt eraan: waarom is vandaag zo’n belangrijke dag?

Europese AI-wet komt eraan: waarom is vandaag zo’n belangrijke dag?

Het Europees Parlement stemt vanmiddag over de wet waarmee Europa meer grip moet krijgen op kunstmatige intelligentie. Na jaren onderhandelen over de precieze invulling van die wet, volgt vandaag de eindstemming.
De AI-wet moet ervoor zorgen dat de risico’s en gevaren van kunstmatige intelligentie worden ingeperkt. Eind vorig jaar bereikten de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement na lang beraad eindelijk een akkoord op de invulling van de AI-wet.

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) sprak van een historisch moment, want de Europese AI-wet is de eerste ter wereld. Over het algemeen geldt voor de wet: hoe groter het risico van kunstmatige intelligentie op de veiligheid en de mensenrechten, des te strenger de regels zijn om de AI te mogen gebruiken.

Sommige systemen worden zelfs helemaal verboden. Denk aan programma’s die burgers kunnen beoordelen op hun gedrag, zoals in China gebeurt.

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *